Med Rembrandt i tankarna

Min vän Karin pratar mycket om flow. Flow är det där tillståndet då tid och rum upphör och man är helt uppslukad av det man gör. Många konstnärliga människor upplever flow trots att det egentligen inte har med konstnärlighet att göra. Läs gärna mer om flow på Karins blogg korulife. Alla kan gå in i flow, det är bara att beroende på i vilket sammanhang så kallar vi det olika saker men jag tror att gemensamt är att endorfinerna kickar in och får oss att må bra.
Igår var det alltså min tur att gå in i ett fotoflow. Jag bygger en ministudio i vardagsrummet, vid sidan av dörren ut till trädgården. Där blir det ett fantastiskt ljus från sidan. Jag är fascinerad av hur ljus och mörker spelar ihop och skapar djup och rumslighet. En som var en mästare på mörker och ljus var Rembrandt och i det sammanhanget brukar man tala om begreppet chiaroscuro eller clairobscur som betyder just ljusmörker. Nu ger jag mig självklart inte ut för att vara Rembrandt men inspirationen hämtar jag där och hos de andra stora mästarna från denna tid, när jag fotograferar mina stilleben.
IMG_2404Styling
IMG_2343Styling
Jag skulle gärna fotografera människor i samma ljus men då måste jag hitta en annan plats, en sk location, för att personen i fråga inte ska behöva krypa upp på min byrå! Kanske att tjejerna låter mig experimentera med dem någon dag. Om vi hittar en bra plats. Jag ser nutida renässansporträtt framför mig! Eller, lite i stil med de holländska mästarna. Ett bra exempel på vad jag menar är målningen Flicka med pärlörhänge. Vi får se om jag kommer dit.

IMG_2448Styling
Ljus och mörker går att fånga även mot en vit bakgrund

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s