Carmen & Juan

Jag lärde känna Juan när han började arbeta på samma reklambyrå som jag, i Madrid, på åttiotalet. Strax efter lärde jag känna hans fru Carmen. Vi blev mycket nära vänner och umgicks i vått och torrt. När jag sedan lämnade Madrid 1990, höll vi kontakten via brev och något enstaka telefonsamtal, åtminstone under de första åren. Tack vare Facebook fick vi så kontakt igen, cirka tjugo år senare. Att återses var som att placeras i en tidsmaskin. ALLT kändes som förr, enda skillnaden var att ingen av oss längre kunde läsa menyn när vi gick ut, utan glasögon!
Mycket har hänt för mina vänner under alla dessa år, inte minst på grund av Spaniens ekonomi som i början av nittiotalet blomstrade för att på senare år ha gått kräftgång. För många finns det inga pengar och korruptionen florerar. Det finns heller inte jobb. Det är ett liv bestående av en dag i taget. Man måste vara en överlevare, vare sig man vill eller ej och det är ett ständigt letande efter jobb och uppdrag. Självklart utnyttjas situationen och de löner som erbjuds är skrattretande. Om de ens erbjuds.
Inför det nyligen genomförda valet har de båda kämpat i partiet Podemos (=vi kan) men än en gång vann Partido Popular med Rajoy i fronten. Fortsatt ekonomisk kräftgång.
13689630_1220937431270711_922167687_n
Juan arbetar huvudsakligen som skribent och föreläsare idag och Carmen har nyligen gett ut sin första bok; ett årslångt arbete med att kartlägga berättelsen om José Florido och hans dockfabrik i Madrid under förra seklet. Carmen, som har jobbat både som tillskärare, inredare och grafisk designer, ägnar sig också åt att reproducera gamla tapeter och tyger för dockskåp s k miniatyrer. Titta gärna in på hennes sida Les Chinoiseries. Hon säljer över hela världen och har till och med kunder här i Kungsbacka!
Carmen och Juan bor i ett litet paradis. Vintrarna är milda, maten är god, fräsch och billig. Under sommarhalvåret fylls poolen precis utanför ”mitt” sovrumsfönster och luftkonditioneringen drar igång därinne.
_1010386Styling

_1010390Styling
”Mitt sovrumsfönster”
_1010381Styling
Under taget av bouganvillea äter vi lunch om det inte hunnit bli alltför hett.

Huset de bor i ligger på den norra sluttningen av berget El Montgó. Bergets kraft påverkar vädret och under sommareftermiddagarna blåser det ofta upp i en svalkande vind. Uppe på bergstoppen spelar vädergudarna ständigt upp nya dramor och får det att ruska i palmtopparna. Mot kvällningen lugnar det ned sig igen och allt är frid i trädgården.
_1010359StylingStyling

_1010417Styling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s