Trendspaningar

Under veckan har jag besökt två trendföreläsningar. Först var det Göran Adlén som drog sina spaningar. Alltid klokt och fullt av humor. Flera av hans spaningar kändes både tilltalande och hoppfulla. Han talade förstås mycket om nätet och hur berättelser och bilder blir mer och mer viktiga, om ökad transparens och om att visa sin sårbarhet och om den altruistiska kreativiteten. En annan spaning var att det är dags att minska antalet beslut vi fattar och att följa några utvalda källor och personer och att lita på sig själv. Och, vill man välja att följa Göran så är det enkelt; han är aktiv i sociala medier och lätt att följa. På Facebook heter han Trendspanaren Göran Adlén och @trendspanaren på Twitter. Se även adlen.nu
P1000502

Ytterligare en sak som Göran talade om är tekniken och hur den tar sig in i vår vardag och skapar nya möjligheter. Det är också något som Elin Frendberg, vd för Swedish Fashion Council talade om när hon presenterade tre trender för höst/vinter 2017 på Auktionsverkets Kulturarena på Tredje Långgatan i Göteborg. Hon berättade om hur våra plagg blir mer och mer intelligenta. Ta som exempel skor som tack vara inbyggd teknik kan hjälpa blinda personer. Hon talade också om nya material, material som är biologiskt nedbrytbara och som inte tär på jordens resurser. Detta är en nödvändig utveckling eftersom redan år 2025 kommer till exempel bomull bara räcka till hälften av den förväntade konsumtionen. Då är det bra att nya material kommer fram.
P1000529
Ett annat spännande fenomen som Elin berättade om var förändringar i modeindustrin. Från att catwalken har presenterat säsonger som kommer i produktion kanske 1.5 år senare så börjar man istället visa kollektioner som finns här och nu. Också ett resultat av teknikutveckling och våra förväntningar på att det vi vill köpa, vill vi köpa med en gång. På studs.
På Swedish Fashion councils hemsida kan man läsa mer om vad f d Moderådet gör. Man kan också prenumerera på trendböcker och rapporter. Dessutom föreläser Elin i Stockholm, Göteborg och Borås både på våren och hösten. Igår när hon var i Göteborg fick jag också en liten intervju med henne och den kommer upp här på bloggen inom kort.

När jag ändå var i Göteborg passade jag på att besöka min favoritbutik, alla tider: Floramor & Krukatös. Tyvärr var varken Floramor Jette eller Krukatös Hannah där.

P1000542

Även hypade Artilleriet  fick ett besök liksom Rum för papper.
P1000547

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s